Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Παντομίμα

 Η παντομίμα είναι καθαρά ελληνική τέχνη . Ξεκίνησε από την Διονυσιακή λατρεία, εκεί όπου το σώμα ήταν το μόνο μέσο έκφρασης των ηθοποιών. Ήδη μπορούμε να το καταλάβουμε και από το όνομά της: «πάντων μίμησης».
Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους αναπτύχθηκε σαν παρουσίαση ποιημάτων. Από ένα τυχαίο γεγονός βρήκε γόνιμο έδαφος και αποτέλεσε ξεχωριστό είδος τέχνης. Ο Λίβιος Ανδρόνικος ήταν ένας Έλληνας ηθοποιός που ήταν σκλάβος στους Ρωμαίους. Κλήθηκε λοιπόν να παρουσιάσει ένα ποίημα άλλα κατά την διάρκεια της παράστασης έχασε την φωνή του και έτσι συνέχισε με νοήματα. Το εγχείρημα άρεσε στο κοινό και επαναλήφθηκε. Υπήρξε όμως αντιπαλότητα ανάμεσα στους μίμους και στους ποιητές και συγκεκριμένα στον Κικέρωνα διότι παραπονιόταν πως δεν του  απέδιδαν σωστά τα ποιήματά του με τις χειρονομίες.
Μεγάλη άνθιση είχε η παντομίμα κατά τα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα με την Comedia del Arte.
Μεγάλος μίμος της εποχής μας υπήρξε ο Μαρσέλ Μαρσώ. Που έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 2007.

Για τον Μαρσώ  η παντομίμα ήταν όπως ακριβώς η μουσική, που δεν γνωρίζει ούτε όρια, ούτε εθνικότητες» και προσπάθησε μέχρι τα  τελευταία χρόνια της ζωής του να διαδώσει την «τέχνη της σιωπής» με παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. 

 
Δέχτηκε βέβαια πολλές επιρροές και προσπάθησε να μιμηθεί τον Σαρλώ ,τον  γνωστό μας Τσάρλυ Τσάπλιν.

Τι προσφέρει η παντομίμα στο παιδί;


Ανάπτυξη της φαντασίας και της κίνησης του σώματος. Στην παντομίμα υπάρχει λόγος μόνο που δεν εκφέρεται.  Η παντομίμα οδηγεί το παιδί στην οργανωμένη και πειθαρχημένη εκφραστική κίνηση.  Δίνει τη δυνατότητα σε όλο το σώμα να κάνει σαφή τα αισθήματα και τις παρορμήσεις και να μεταδώσει αυτό που αποτελεί βίωμα ,συγκίνηση , χαρά ,κάποιο καίριο και ουσιαστικό κομμάτι της ύπαρξης του . Η παντομίμα βασίζεται στο σώμα ,την αίσθηση και τη φαντασία .
Παιχνίδια παντομίμας
Τα παιχνίδια παντομίμας δεν είναι μόνο διασκεδαστικά για τα παιδιά, αλλά βοηθούν και στην εξάσκηση της παρατηρητικότητας , της μιμικής ικανότητας και της φαντασίας τους. Είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες γιατί μπορούν μα συμμετάσχουν σε αυτά και παιδιά μικρών ηλικιών αφού ο λόγος απουσιάζει και έτσι μπορούν να εκφραστούν πιο εύκολα.

Πηγή: http://anastasiakouklotheatro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου